ພິທີສະເຫຼີມສະຫຼອງວັນອາຫານໂລກ, ວັນສາກົນ ແລະສັບປະດາແຫ່ງຊາດ ເພື່ອລຶບລ້າງຄວາມທຸກຍາກ ປະຈໍາປີ 2018
ໃນວັນທີ 16 ຕຸລາ 2018 ໄດ້ມີພິທີສະເຫຼີມສະຫຼອງວັນອາຫານໂລກ, ວັນສາກົນ ແລະສັບປະດາແຫ່ງຊາດ ເພື່ອລຶບລ້າງຄວາມ ທຸກຍາກ ປະຈຳປີ 2018, ຊຶ່ງຈັດຂຶ້ນໂດຍກະຊວງກະສິ ກຳ ແລະປ່າໄມ້ ຮ່ວມກັບ ອົງການອາຫານ ແລະການກະເສດ FAO, ອົງການເພື່ອການພັດທະນາ ແຫ່ງສະຫະປະຊາຊາດ. ໃຫ້ກຽດເປັນປະທານໂດຍ ທ່ານ ສອນໄຊ ສີພັນດອນ ຮອງນາຍົກລັດ ຖະມົນຕີ, ທ່ານ ປອ. ລຽນ ທິແກ້ວ ລັດຖະມົນຕີກະຊວງກະສິກໍາ ແລະປ່າໄມ້, ມີຮອງລັດຖະມົນຕີ, ຜູ້ຕາງໜ້າອົງການຈັດຕັ້ງສາກົນ ແລະພາກສ່ວນທີ່ກ່ຽວຂ້ອງເຂົ້າຮ່ວມ.
ທ່ານ ລັດຖະມົນຕີກະຊວງກະສິກໍາ ແລະປ່າໄມ້ ໄດ້ໃຫ້ກຽດກ່າວໃນພິທີວ່າ: ສຳລັບ, ປະເທດເຮົາ ການສະເຫຼີມສະຫຼອງວັນອາຫານໂລກ, ວັນສາກົນ ແລະສັບປະດາແຫ່ງຊາດ ເພື່ອລຶບລ້າງຄວາມທຸກຍາກປີນີ້ ແມ່ນຢູ່ໃນເງື່ອນໄຂທີ່ປະຊາຊົນເຮົາສາມາດຍາດໄດ້ຜົນສຳເລັດຫຼາຍດ້ານ ໃນການຈັດຕັ້ງປະຕິບັດຍຸດທະສາດການເຕີບໂຕ ແລະລຶບລ້າງຄວາມທຸກຍາກແຫ່ງຊາດ (NGPES) ຕະຫຼອດໄລຍະ 15 ປີຜ່ານມາ (2003-2018) ແລະໃນໄລຍະເຄິ່ງສະໄໝຂອງແຜນພັດທະນາເສດຖະກິດ-ສັງຄົມ ແຫ່ງລັດ 5 ປີຄັ້ງທີ VIII ເປັນ ຕົ້ນແມ່ນ ສປປລາວ ໄດ້ບັນລຸຫຼາຍເງື່ອນໄຂ ຂອງການຫຼຸດພົ້ນອອກຈາກສະຖານະພາບປະເທດດ້ອຍພັດທະນາ, ມີສະຖຽນລະພາບດ້ານການເມືອງ, ເສດຖະກິດ ມີການເຕີບໂຕຢ່າງຕໍ່ເນື່ອງ, ສັງຄົມມີຄວາມສະຫງົບ ເປັນລະບຽບຮຽບຮ້ອຍ, ອົງການປົກຄອງທ້ອງຖິ່ນຮາກຖານ ໄດ້ຮັບການປັບປຸງໃຫ້ເຂັ້ມແຂງຂຶ້ນຕາມທິດ 3 ສ້າງ, ການແກ້ໄຂຄວາມທຸກຍາກ, ການຄ້ຳປະກັນຄວາມໝັ້ນຄົງດ້ານສະບຽງອາຫານ ແລະສົ່ງເສີມການຜະລິດເປັນສິນຄ້າ ກໍມີຄວາມຄືບໜ້າເປັນຢ່າງດີ.
ເພື່ອເຮັດພິທີດັ່ງກ່າວມີຄວາມໝາຍຄວາມສໍາຄັນ ຄະນະປະທານນໍາໂດຍ ທ່ານ ສອນໄຊ ສີພັນດອນ ຮອງນາຍົກລັດຖະມົນຕີ ໄດ້ໃຫ້ກຽດຕັດແຖບຜ້າ, ລັ່ນຄ້ອງ 9 ບາດ ແລະ ປ່ອຍປຸມເປົ້າ ເພື່ອເປີດງານດັ່ງກ່າວຢ່າງເປັນທາງການ. ໂອກາດນີ້ ຄະນະປະທານ ພ້ອມດ້ວຍແຂກທີ່ເຂົ້າຮ່ວມ ໄດ້ທ່ຽວຊົມການວາງສະແດງສິນຄ້າພາຍໃນງານ ນໍາອີກ. ສຳລັບ ງານດັ່ງກ່າວແມ່ນຈະດຳເນີນໄປເປັນເວລາ 5 ວັນເຕັມ ແຕ່ວັນທີ 15 – 19 ຕຸລາ 2018, ທີ່ສະຖາບັນຄົ້ນຄວ້າກະສິກຳ, ປ່າໄມ້ ແລະພັດທະນາຊົນນະບົດ, ຊຶ່ງພາຍໃນງານດັ່ງກ່າວມີການວາງສະແດງ ແລະຂາຍສິນຄ້າ ມາຈາກບັນດາລັດ ແລະຫົວໜ່ວຍທຸລະກິດທັງໝົດ 228 ຮ້ານ.
ພາບ ແລະ ຂ່າວໂດຍ: ພະແນກໂຄສະນາ ແລະ ຂ່າວສານ