ກອງປະຊຸມປຶກສາຫາລືຂະບວນການໂຕະມົນ ແລະ ກອງປະຊຸມແຫ່ງຊາດດ້ານໂພຊະນາການ ຄັ້ງທີ 2.

IMG_3299 khem

​​ເພື່ອ​ຢ້ຳ​ເຖິງ​ຄວາມ​ມຸ້ງໝັ້ນຂອງ ສາທາລະນະ​ລັດ ​ປະຊາທິປະ​ໄຕ ປະຊາຊົນ​ລາວ ​ໃນ​ການ​ເສີມ​ຂະຫຍາຍ​​ເຂົ້າຊ່ວຍ​ເຫຼືອຢ່າງ​ຮີບ​ດ່ວນ ​ແລະ ທັນ​ການ​ໃນ​ການ​ລົບ​ລ້າງ​ພາວະ​ຂາດ​ສານ​ອາຫານ​ພາຍ​ໃນ​ປະ​ເທດ. ໃນ​ຕອນ​ເຊົ້າຂອງ​ວັນ​ທີ 17 ພະຈິກ 2016 ທີ່​ຜ່ານ​ມາ ກອງ​ເລຂາ​ຄະນະ​ກຳມະການ​ວຽກງານ​ໂພຊະ​ນາ​ການ​ແຫ່ງ​ຊາດ ​ໄດ້​ຈັດ​ກອງ​ປະຊຸມປຶກສາ​ຫາລື​ຂະ​ບວນການ​ໂຕະມົນ ​ແລະ ກອງ​ປະຊຸມ​ແຫ່ງ​ຊາດ​ດ້ານ​ໂພຊະ​ນາ​ການ ຄັ້ງທີ 2 ຂຶ້ນ ທີ່​ຫໍ​ປະຊຸມ​ແຫ່ງ​ຊາດ, ນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ. ​ໂດຍ​ການ​ເປັນ​ປະທານ​ຂອງ ທ່ານ ສົມ​ດີ ດວງ​ດີ ຮອງ​ນາຍົກ ລັດຖະມົນຕີ, ລັດຖະມົນຕີ​ກະຊວງການ​ເງິນ,​ ມີ​ທ່ານ ຮສ.ດຣ ບຸນ​ກອງ ສີ​ຫາ​ວົງ ລັດຖະມົນຕີ​ກະຊວງ ສາທາລະນະ​ສຸກ, ທັງ​ເປັນ​ປະທານ​ຄະນະ​ກຳມະການ ​ໂພຊະ​ນາ​ການ​ແຫ່ງ​ຊາດ, ທ່ານ ປະລິນ​ຍາ​ເອກ ພວງ​ປາຣິສັກ ປຣະວົງວຽງຄຳ, ລັດຖະມົນຕີ​ກະຊວງ​ກະສິກຳ ​ແລະ ປ່າ​ໄມ້, ທ່ານ​ຮອງ​ລັດຖະມົນຕີ, ຮອງ​ປະທານ​ອົງການ​ຈັດຕັ້ງສາກົນ, ທ່ານ​ຮອງ​ເຈົ້າ​ແຂວງ 18 ​ແຂວງ, ຜູ້ຕາງໜ້າອົງການ UNICEF, ​ເອກ​ອັກຄະ​ລັດຖະທູດ ສະຫະພາບ​ເອີ ຣົບ ປະຈຳ ສປປ ລາວ, ທ່ານ​ຫົວໜ້າ ​ແລະ ຄະນະ​ພະ​ແນ​ກການ​ທີ່​ກ່ຽວຂ້ອງ 18 ​ແຂວງ ​ເຂົ້າຮ່ວມ​ຢ່າງ​ພ້ອມພຽງ.

          ກອງ​ປະຊຸມ​ດັ່ງກ່າວ​ໄດ້​ຈັດ​ຂຶ້ນ​ເພື່ອ​ຕິດຕາມ​ຄວາມ​ຄືບໜ້າ ໃນ​ການຈັດຕັ້ງປະຕິບັດ​ນະ​ໂຍບາຍ​ວຽກງານ​ໂພ​ສະນາ​ການ ​ແລະ ​ແຜນ​ປະຕິບັດ​ງານ​ແຫ່ງ​ຊາດ ​ແລະ ກຳນົດ​ບຸລິມະສິດ​ທີ່​ສຳຄັນ ປີ 2017 ​ແລະ ​ໃນຕໍ່ໜ້າ.

          ທ່ານ ສົມ​ດີ ດວງ​ດີ ​ຮອງ​ນາຍົກລັດຖະມົນຕີ, ລັດຖະມົນຕີ​ກະຊວງ​ການ​ເງິນ ​ໄດ້​ກ່າວວ່າ: ພັກ ​ແລະ ລັດຖະບານ ສປປ ລາວ ​ໄດ້​ຖື​ເອົາ​ວຽກງານ​ໂພ​ສະນາ​ການ ​ເປັນໜຶ່ງ​ໃນ​ບູລິ​ມະ​ສິດ ​ແລະ ວາລະ​ຂອງ​ຊາດ ​ເຊິ່ງ​ໄດ້​ມີ​ການຈັດຕັ້ງກົນ​ໄກ​ການ​ປະສານ​ງານຫຼາຍພາກ ສ່ວນ,​ ພ້ອມ​ທັງ​ໄດ້​ເອົາ​ໃຈ​ໃສ່​ເປັນ​ຢ່າງ​ສູງ​ໃນ​ການຈັດ​ສັນ​ງົບປະມານ, ຂົນຂວາ​ຍການສະໜັບສະໜູນຈາກ​ສັງຄົມ ​ແລະ ສາກົນ ​ເຂົ້າ​ໃນ​ການຈັດຕັ້ງປະຕິບັດ​ວຽກງານ​ດັ່ງກ່າວ.

          ຈາກ​ຂໍ້​ມູນ​ການ​ສຳຫຼວດລ່າ​ສຸດ​ ປີ 2015 ​ໃຫ້​ຮູ້​ວ່າ: ອັດຕາ​ການ​ຂາດ​ສານ​ອາຫານ​ຊ້ຳ​ເຮື້ອ ປະ​ເພດ​ລວງ​ສູງຫຼຸດມາດຕະຖານ​ໃນ​ເດັກ​ຕ່ຳ​ກວ່າ 5 ປີ ​ໄດ້​ຫຼຸດ​ລົງ ຍັງ​ເຫຼືອ 35,6% ​ເຊິ່ງ​ໄດ້​ຫຼຸດ​ລົງ​ເກືອບ 10% ຖາ​ທຽບ​ໃສ່ 44% ​ໃນ​ປີ 2011, ອັດຕາ​ການ​ຂາດ​ສານ​ອາຫານ​ປະ​ເພດ​ນ້ຳໜັກຕ່ຳ​ກໍ່ຫຼຸດລົງ​ເລັກ​ນ້ອຍ ຍັງ​ເຫຼືອ 25,5% ທຽບ​ໃສ່ 27% ​ໃນ​ປີ 2011. ​ແຕ່​ອັດຕາ​ການ​ຂາດ​ສານ​ອາຫານ​ກະທັນຫັນ​ແບບ​ຈ່ອຍ​ ​ໄດ້​ເພີ່ມຂຶ້ນ 9,6% ທຽບ​ໃສ່ 5,9% ​ໃນ​ປີ 2011.

          ​ໃນ​ໂອກາດ​ດຽວກັນນີ້ ທ່ານ ປອ ພວງ​ປະຣິສັກ ປຣະວົງວຽງຄຳ ​ໄດ້ກ່າວ​ວ່າ: ສໍາລັບ​ກະຊວງ​ກະສິກຳ ​ແລະ ປ່າ​ໄມ້ ​ແມ່ນ​ໄດ້​ລົງ​ເລິກ 4 ວຽກງານ​ຕົ້ນຕໍ​ຄື: ວຽກງານ​ສົ່ງ​ເສີມ​ການ​ປູກ, ການ​ລ້ຽງ, ວຽກງານ​ປຸງ​ແຕ່ງອາຫານ ​ແລະ ວຽກງານ​ສ້າງ​ລາຍ​ໄດ້. ນອກ ຈາກ​ນີ້,​ ຍັງ​ໄດ້​ແຕ່ງຕັ້ງຄະນະ​ປະສານ​ງານ ​ເຮັດ​ວຽກກ່ຽວກັບ​ການຄ້ຳປະກັນ​ສະບຽງອາຫານ ​ແລະ ຜະລິດ​ເປັນ​ສິນຄ້າ.

          ​ໃນ​ຕອນ​ທ້າຍ​ກອງ​ປະຊຸມ ທ່ານ​ປະທານ​ໄດ້​ຮຽກຮ້ອງ​ໃຫ້​ທຸກ​ພາກສ່ວນ ຈົ່ງໄດ້​ເອົາ​ໃຈ​ໃສ່​ຮ່ວມ​ກັນ,​ ລະດົມ​ຂົນຂວາຍ​ຊັບພະຍາກອນ, ສະໜັບສະໜູນຮ່ວມ​ກັນ ​ແລະ ປະສານ​ງານ​ຢ່າງ​ກົມກຽວ​ໃນ​ທຸກ​ຂັ້ນ. ​ໃຫ້​ຄວາມ​ມຸ່ງໝັ້ນ​ໃນ​ການ​ບັນລຸ​ເປົ້າໝາຍຫຼຸດຜ່ອນ ການ​ຂາດ​ອາຫານ​ໃນ​ ປີ 2020 ອັນ​ເປັນ​ພື້ນຖານ​ໃນ​ການ​ລົບ​ລ້າງ​ທຸກ​ຮູບ​ແບບ ຂອງ​ການ​ຂາດ​ສານ​ອາຫານ​ໃນ ສປປ ລາວ ​ເປົ້າໝາຍ SDGs ປີ2030 ​ໃຫ້​ປະກົດ​ຜົນ​ເປັນ​ຈິງ.

                                                                ນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ, ວັນທີ 21 ພະຈິກ 2016.

                                                                             ​ໂດຍ: ​ເຂັມ​ມະ​ໄລ ສົນ​ດາ​ວັນ

                                                                             ກວດ​ແກ້: ​ເຂັມ​ພອນ ທິພົມມະຈັນ

ຕິດຕາມຊ່ອງທາງ ຢູທູບ
ບົດລາຍງານໂຄງການ
ເອກະສານການປະເມີນການປົກປ້ອງທາງສັງຄົມ ຂອງໂຄງການຫລຸດຜ່ອນຄວາມທຸກຍາກ ແລະ ການຂາດໂພຊະນາການໃນເຂດຊົນນະບົດ Social Assessment for  The Laos Reducing Rural Poverty and Malnutrition Project  September 2018 Capture2  
ລະບົບຖານຂໍ້ມູນຕ່າງໆ